Depremi fırsata çevirdiler: Fiyatlar uçtu

23 Nisan Depremi Sonrası Arsa ve Tarla Fiyatları Artıyor

İstanbul ve çevresinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından arsa ve tarla fiyatlarında dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Özellikle Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu ve Saray gibi bölgelerde gayrimenkul talebinde artış gözlemleniyor.

Şikayetler Artıyor

Gayrimenkul hukukçusu avukat Ebru Yılmaz, deprem sonrası artan yatırım ilgisine dikkat çekerek, tüketicilerin plansız hareket etmemesi gerektiğini belirtiyor. İmara kapalı bölgelerde yapılaşmanın kesinlikle yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, yerleşime uygun olmayan alanlarda yapılan satışlarda dolandırıcılık riskinin çok yüksek olduğunu ve tüketicilere imar değil vaat satıldığını söylüyor. Belediyelerin resmi açıklama yapmadan imar geleceği hakkında söz vermenin güvenilir olmadığını ve imar planlarının yıllarca bekleyebileceğini hatta çıkamayacağını belirtiyor.

Çeşmeli gibi yerleşime kapalı bölgelerde, dolandırıcıların yüksek fiyattan satış yaparak tüketicileri kandırdığına dair artan şikayetlerin olduğunu belirtiyor.

Gayrimenkul değerleme uzmanı Burak Taban, vatandaşları sahte ilanlara karşı uyararak, tapu ve imar durumlarını resmi kurumlardan kontrol etmeleri gerektiğini vurguluyor. Marmara Ereğlisi’nde 20 yıl önce ‘yakında imar gelir’ vaadiyle yapılan satışların hala imar alamadığını örnek gösteriyor ve bu durumun insanların umutlarıyla oynandığını belirtiyor.

Tiny House Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tiny house modasının devam ettiğini ancak bu alanda pek çok kişinin yönetmelikler hakkında bilgisiz olduğunu belirtiyor. Şehir planlayıcıları, tiny house’un sabitlenmesinin yasak olduğunu ve tekerlekli ve taşınabilir olması gerektiğini vurgularken, altyapı hizmetlerine sahip olmayan yerlerde konulamayacağını belirtiyor.

Arsa Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tapu kaydı kontrolü yapın, hisseli olup olmadığını ve niteliğini öğrenin.
  • İmar durumu sorgulayın ve alacağınız yerin konut yapılabilirliğini öğrenin.
  • Kadastro ve parsel bilgilerini inceleyin.
  • Ulaşım ve altyapı durumunu araştırın.
  • Doğal afet riskini kontrol edin.
  • Tarım arazileri alırken toprak koruma kanununa dikkat edin.
  • Satıcıyla noter tasdikli sözleşme yapın.
  • Vergi borcu ve haciz durumunu kontrol edin.
  • Çevre projelerini araştırın.

Related Posts

e-Devlet’te yeni dönem: Telefon ve internet tarifeleri karşılaştırılacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, vatandaşların, telefon ve internet tarifelerini karşılaştırabilmesini sağlayan yeni hizmeti e-Devlet üzerinden devreye aldıklarını bildirdi.

Yarın açıklanacak, milyonlarca emeklinin kaderini belirleyecek

Emeklilere yapılacak temmuz zammı için kritik enflasyon verisi yarın açıklanacak. TÜİK’in duyuracağı nisan enflasyonuyla birlikte 6 aylık enflasyon farkının 4 aylık bölümü kesinleşmiş olacak.

Türkiye’nin Afrika açılımı tam gaz

Türkiye, uyguladığı politikalarla Afrika’daki varlığını ve etkisini her geçen gün artırırken, şimdi de Afrika Kalkınma Fonu’na 4 milyar dolarlık ilave kaynak sağlamaya hazırlanıyor. Bu kaynak 8.6 milyon kişinin elektriğe, 6.5 milyon kişinin ulaşıma kavuşması, 1.8 milyon kişinin istihdamının sağlanması anlamına geliyor. 

TESK’ten Kurban Bayramı açıklaması: ‘Ben kasabım’ diyenler…

TESK Genel Başkanı Palandöken, Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı! ‘Amaç: Yapılan hukuksuzluklar sonucu…’

CHP Milletvekili Ümit Özlale TCMB kararlarını yorumladı. Özlale kararlardaki amacı ”Yapılan hukuksuzluklar sonucu eriyen rezervleri biriktirmek ve TL’yi cazip hale getirmek” diyerek ifade etti.

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir