Alman devlerinden ‘Made for Germany’ yatırım girişimi

Alman Şirketlerinden Yatırım Hamlesi: “Made for Germany” Girişimiyle 631 Milyar Euro Yatırım

Almanya’nın en büyük ekonomisinde yatırımcı güvenini yeniden kazanmayı hedefleyen BMW, Deutsche Börse, Mercedes Benz, Rheinmetall, SAP, Volkswagen, Deutsche Bank ve Siemens gibi dev firmaların da aralarında bulunduğu 61 şirket, “Made for Germany” girişimini başlattı.

Bu girişim kapsamında, şirketler 2028 yılına kadar Almanya’ya toplamda 631 milyar avro yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamalara göre, bu yatırımın ne kadarının yeni taahhütlerden oluşacağı belirsiz olmakla birlikte, 631 milyar avroluk miktarın planlanan ve yeni sermaye yatırımlarını, araştırma ve geliştirme harcamalarını ve uluslararası yatırımcılardan alınan taahhütleri içereceği ifade edildi.

Girişimden amaçlanan, yatırımcılara Almanya’nın çekici bir yatırım destinasyonu olduğunu güçlü ve olumlu bir şekilde vurgulamaktır.

Şirketlerin bu girişimi, Alman hükümetinin mart ayında “borç freni” değişikliği ve altyapı ile iklim yatırımları için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması sonucu harcamalarda beklenen artıştan önce gelmesi dikkat çekicidir.

Ayrıca, girişimde yer alan şirketlerin yöneticilerinin, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil ve Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Katherina Reiche ile bir araya gelmeleri planlanmaktadır.

Toplantıda yer alacak olan şirket yöneticileri arasında Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Roland Busch, Axel Springer CEO’su Mathias Döpfner ve FGS Global CEO’su Alexander Geiser gibi isimler bulunmaktadır.

Siemens CEO’su Roland Busch, şirketlerin hükümet nezdinde altyapı projelerinin hızlı bir şekilde onaylanması ve işgücü piyasasındaki sıkıntılarla baş etmek için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını belirterek, Almanya’nın büyüme ve rekabetçilik adına yeni bir iş modeline ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing ise siyaset ve iş dünyasının birlikte çalışması gerektiğini savunarak, tüm politik kararların büyümeyi ve rekabetçiliği teşvik etmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest, girişimi ülke ekonomisini canlandırmak adına olumlu bir adım olarak değerlendirirken, girişimin uzun vadeli olarak sürdürülebilir olup olmadığı konusunda da şüphelerini dile getirdi.

Related Posts

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik 2025 yılı ilk yarı finansal verilerini açıkladı

Sigorta ve hayat emeklilik sektörünün öncü şirketleri Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2025 yılının ilk yarısında da istikrarlı büyümelerini sürdürerek toplamda 16,6 milyar TL rekor net kârlılığa imza attı.

Çelik fiyatları son 3 ayın en yüksek seviyesinde

Çelik fiyatları Çin piyasasında temmuz ayında ton başına 3.170 yuan seviyesine ulaşarak üç ayın en yüksek noktasını gördü. Çinli yetkililerin sanayi politikalarında reform yapma sözü vermesi, aşırı kapasite sorununu çözme taahhüdünü güçlendirdi. Bu …

Mersin’de 100 Kilo Kaçak Tütün Ele Geçirildi

Mersin’de Jandarma’nın gerçekleştirdiği operasyonda 100 kilo kaçak tütün ve 1 şüpheli yakalandı.

Kapıkule’de Kaçak Elektronik Sigara Operasyonu

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 3 bin 193 elektronik sigara ile 6 bin sigara filtresi ele geçirildi.

Çankırı’da Trafiğe Kayıtlı Araç Sayısı 71 Bin 885

TÜİK verilerine göre, Çankırı’da trafiğe kayıtlı araçların çoğu otomobil ve motosikletten oluşuyor.

Sivas’ta Konut Satışları Artıyor

2024 Haziran’da Sivas’ta 721 konut satıldı, Ocak-Haziran’da ise yüzde 44 artışla 4,072 konut satıldı.