İMECE uydusu, uzaydaki ikinci yılını tamamladı

Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden SpaceX Falcon 9 Roketiyle Fırlatılan İMECE Uydusu 2 Yıldır Başarılı Görevini Sürdürüyor

ABD’nin California eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden 15 Nisan 2023 tarihinde fırlatılan SpaceX’e ait Falcon 9 roketiyle gönderilen İMECE uydu, 2 yıldır kesintisiz şekilde görevini başarıyla yerine getiriyor. Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) faaliyet gösteren İMECE, Türkiye’ye stratejik faydalar sağlamak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi.

İMECE, bir seferde 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,7 kilometre genişliğinde alanı tarayabilme yeteneğine sahiptir. Ayrıca 320 megabit/saat veri aktarım hızıyla topladığı verileri yer istasyonlarına hızlı ve etkin bir şekilde iletebilmektedir.

İMECE projesi sayesinde elde edilen mühendislik tecrübesi, geliştirilen alt sistemler ve yetiştirilen uzman insan kaynağı, Türkiye’nin uzay teknolojilerindeki ilerlemesine büyük katkı sağlamıştır. Bu kazanımlarla, uyumlu bir şekilde çalışacak yeni nesil takım uydu projeleri olan İMECE-2 ve İMECE-3 başlatılmıştır. Bu projeler kapsamında, 2027 ve 2028 yıllarında tamamlanarak hizmete girecek olan uyduların yörüngede görev almaları planlanmaktadır.

Related Posts

Google One cihaz yedeği yakında SIM verilerini de içerecek

Günümüzde çoğu akıllı telefon, fiziksel SIM karta kıyasla bazı avantajları olan eSIM’i destekliyor. Ancak, eSIM kullanmanın da bazı dezavantajları var. Örneğin; telefonunuz bozulursa operatörün yardımı olmadan ağ erişimini sağlamanız biraz zor …

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

SonarPen artık MacBook trackpad ile çalışabiliyor

iPad modelleri için Apple Pencil serisine iyi bir alternatif olan basınç hissiyatlı SonarPen artık MacBook trackpad alanında da kullanılabilecek. Son güncelleme ile SonarPen kalemlerine önemli bir alan açılmış oldu.  SonarPen ve MacBook …

Windows 11’in gizemli “inetpub” klasörü, o kadar da masum değilmiş

Microsoft’un son güncellemeyle beraber Windows 11’li sistemlerde oluşturduğu gizemli “inetpub” klasörü, bir sorunu çözerken daha büyük bir soruna yol açmış olabilir.

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir