Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Harvard ve MIT Bilim İnsanlarından Önemli Bağışıklık Sistemi – Beyin Bağlantısı Çalışması

Harvard Tıp Fakültesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, bağışıklık sistemi ile beyin arasındaki doğrudan bağlantıya dair önemli bulgular elde etti.

Yapılan iki ayrı çalışmada, iltihaplanma sırasında salınan ‘sitokin’ adlı bağışıklık moleküllerinin ruh hali, kaygı ve sosyal davranışlar üzerinde etkili olabileceği bildirildi.

Yeni bulgular, sitokinlerin beyinde hangi reseptörlere bağlandığını göstererek, bunun davranışsal sonuçlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Harvard Tıp Fakültesi’nden immünoloji doktoru Jun Huh, “Sitokin reseptörlerinin beyinde nerede ve nasıl çalıştığını belirleyerek, sinir ve bağışıklık sistemleri arasındaki karmaşık çapraz konuşmayı anlamaya başladık. Bu bilgiler, otizm ve anksiyete bozuklukları gibi hastalıklar için yeni tedavi yöntemlerine kapı aralayabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, bu bulguların gelecekte doğrudan beyin kimyasını değiştirmek yerine, bağışıklık sistemi üzerinden dolaylı şekilde ruh hali düzenlemesi yapabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine olanak sağlayabileceğini vurguladı.

Açıklamada, geleneksel tedavilerin aksine, bu yaklaşımın kan-beyin bariyerini aşmadan etki gösterebileceği de kaydedildi.

Related Posts

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Bolu’da Uyuşturucu ile Mücadelede ‘Narko Tır’ Farkındalığı

Bolu’da uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla ziyarete açılan “Narko Tır”da vatandaşlar bilgilendiriliyor. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, halkın uyuşturucu madde konusunda bilinçlendirilmesi için Konya Emniyet Müdürlüğü’nden …

7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Diş fırçalama sadece bir temizlik alışkanlığı değil, bir gelişim sürecidir. Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 7 yaşına kadar çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalaması gerektiğini vurguladı.

Afganistan’da Çocuk Felci Aşı Kampanyası Başlatıldı

KABİL, 22 Nisan (Xinhua) — Afganistan’ın başkenti Kabil’de çocuk felci aşı kampanyası kapsamında bir çocuğa bir doz çocuk felci aşısı yapan sağlık çalışanı, 21 Nisan 2025. Afganistan Halk Sağlığı Bakanlığı pazartesi günü 5 yaşın altındaki 11,6 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir