Küresel ticaret savaşı nedeniyle 25 bin sanayi istihdamı risk altında

Allianz Trade: Almanya’nın Çin ve ABD Ticaret Savaşından Etkilenmesi Bekleniyor

Allianz Trade, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Alman ekonomisine etkisine ilişkin analizini yayınladı.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşında anlaşmaya varılamazsa, Çinli ihracatçılar özellikle Almanya ve Avrupa pazarlarına daha fazla yönelecek.

Allianz Trade kıdemli ekonomisti Jasmin Gröschl, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çin mallarının özellikle Almanya’ya yönelmesi ve artan rekabet nedeniyle, Almanya’da 17 bin ila 25 bin imalat istihdamının kaybedileceğini tahmin ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Gröschl, özellikle makine mühendisliği, tekstil, metalik olmayan mineral ürünler, elektronik, bilgisayar ve motorlu taşıtlar endüstrilerinin risk altında olduğunu belirterek, bu durumun Alman sanayisindeki toplam istihdamın yaklaşık yüzde 0,2 ila yüzde 0,3’üne denk geldiğini söyledi.

Küresel ticaret dinamiklerinin tarife savaşı nedeniyle dengesizleştiğini belirten Gröschl, “Alman şirketleri artık iki cephede baskı altında. Birincisi, artan rekabet ve Çin’e bağımlı tedarik zincirleri, ikincisi ise dış pazarlardaki güçlü ihracat odaklı Alman iş modeli. Bu durum sadece Almanya için değil, büyüyen pazarlar ve diğer AB ülkeleri için de geçerlidir. Çin’den ithal edilen yüksek kaliteli ürünler, Alman mallarıyla rekabet ediyor.” dedi.

Allianz Trade’in analizine göre, Çin’in ABD’ye ihracat kaybı, ikili anlaşmalar olmadan 239 milyar dolara ulaşabilir. Çinli şirketler diğer uluslararası pazarlara yönelebilir ve bu durumda AB’ye yaklaşık 80 milyar dolarlık ihracat yapabilir.

Araştırmaya göre, tarife anlaşması sağlanamazsa, önümüzdeki üç yıl içinde yaklaşık 33 milyar dolarlık mal Almanya’ya girebilir ve bu da Almanya’nın toplam ithalatını yüzde 2,5 artırabilir. 

Related Posts

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 22 azaldı.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni dönem! Yıl sonuna kadar süre verildi: Zorunlu hale geliyor

Taksiyle yolcu taşımacılığı yapan mükelleflerin, yıl sonuna kadar birbiriyle bağlantılı çalışan taksimetre ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu olacak.

Binlerce kişi işsiz kalacak! Teknoloji devi küçülüyor

Dünyanın önde gelen elektronik üreticisi Panasonic Holdings istihdam stratejisinde değişikliğe gidiyor. Osaka merkezli şirket istihdam küçülmesine gideceğini belirten bir açıklama yaptı. Şirket açıklamasında yurt içinde 5 bin, denizaşırı yerlerde de …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Bayram ikramiyesi 2025: Emeklilere ödeme tarihi belli oldu mu? İşte beklenen ödeme takvimi

2025 Kurban Bayramı emekli ikramiyesi için geri sayım başladı. Bu yıl 4 bin TL’ye yükseltilen bayram ikramiyesi, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri başta olmak üzere birçok hak sahibinin hesabına yatırılacak. Ödemelerin 26 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında yapılması bekleniyor. İşte tüm detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir