Marmara’nın çığlığına Bursa’dan ses oldular! Başkan Bozbey: Duymazdan gelemeyiz

BURSA (İGFA) – Marmara Belediyeler Birliği, kuruluşunun 50. yıl dönümü kapsamında yıl boyunca Marmara Denizi’ni odağına alacak bir dizi etkinlik düzenleyecek.

Etkinlik dizisinin ilki olan ‘50 Yıldır Marmara Denizi İçin Birlikte’ programı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Programa, MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, ilçe belediye başkanları, Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan, MBB Bilim Kurulu üyeleri, Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcıları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kamu kurumlarının temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Onca çabaya, dayanışmaya ve öngörülere rağmen 2021 yılında müsilaj sorununun yaşandığını belirten Başkan Bozbey, müsilaj sorununun devam edeceğini öne sürerek, “Bu yüzden yıl içerisinde yapılacak toplantıları önemsiyoruz. Marmara’ya yüklediğimiz bunca yük, bence artık yeter. Bu yükü Marmara ve Marmara Denizi kaldıramaz. Yerel ve genel tüm yetkililerin bu konuda acil önlem alması ve sorunun çözümü noktasında adımlar atması gerekiyor. Bu yıl yapılacak toplantılarda alınacak kararların uygulanmasını takip etmek hepimizin sorumluluğu olmalıdır. Kaybettiğimiz değer, hepimizin değeridir. Marmara Denizi, tabiri caizse ‘Ben ölüyorum, ben can çekişiyorum. Bir şeyler yapın. Tedbirleri etkili bir şekilde alın’ diyor. Ancak biz hala adım attığımızda karşımıza çıkan engelleri aşamıyoruz. Yerel ve genel idarenin kol kola girerek, yan yana durarak, çözüm ortağı olarak sorunları aşabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

“DENİZİMİZ NEFES ALAMAZ HALE GELDİ”

Marmara’yı mavisi de temiz, yeşili de temiz istediklerinin altını çizen Başkan Bozbey, kirliliğe karşı mücadelede bilim ve iş birliğinden yararlanarak somut adımlar atacaklarını ve süreci kararlılıkla takip edeceklerini ifade etti.

Marmara Denizi’nin bir yaşam kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Bozbey, “Yıllardır süregelen ihmaller, yanlış politikalar ve denetimsizlikler yüzünden denizimiz nefes alamaz hale geldi. Marmara Denizi geri dönülemez bir felakete sürükleniyor. Bu krizi durdurmak bizim elimizde. Sorumluluk bilinciyle hareket ederek ortak akılla ve bilimsel yöntemlerle kalıcı çözümler üretmeliyiz. Marmara’nın çığlığını duymazdan gelemeyiz. Marmara Denizi olmadan bu bölgenin ekonomisi de kültürü de yaşam kalitesi de sürdürülemez. Marmara Denizi’ni korumak sadece çevresel bir mesele değil, insani bir sorumluluktur. 30 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan bir bölgenin merkezinde yer alan Marmara Denizi’ni yok sayma veya görmezden gelme gibi bir seçeneğimiz yok. Amacımız yalnızca sorunları ve çözümleri konuşmak değil, aynı zamanda somut ve etkili yol haritaları oluşturarak harekete geçmektir” diye konuştu.

“MARMARA DENİZİ’NE HER GÜN 4.7 MİLYON METREKÜP ATIK SU DEŞARJ EDİLİYOR”

2021 yılında herkesi etkileyen müsilaj sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Başkan Bozbey, bu sorunun denizin artık kirliliği kaldıramadığını, ekosisteminin yok olma noktasına geldiğini gösterdiğini dile getirdi. Müsilajın sadece bir sonuç ve büyük bir ekolojik çöküşün habercisi olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, Marmara Denizi’nin kirlilikle, bilinçsiz sanayileşmeyle ve yetersiz atık yönetimiyle mücadele ettiğini söyledi.

Marmara Denizi’nin “Beni daha fazla kirletmeyin!” dediğini belirten Başkan Bozbey, 2021’de yaşanan aşırı müsilaj vakasının ardından dönemin Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a birlik adına attığı adımlardan dolayı teşekkür etti.

Marmara Denizi Eylem Planı’nın bu süreçte önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Başkan Bozbey, “Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan bilim ve teknik kurulunun çalışmaları titizlikle sürmektedir. Toplamda 22 maddeden oluşan eylem planının, 19 maddesi gerçekleşti. 3 madde için ise hala adımların atılamadığını görüyoruz. Bunlar; kentsel atıksu arıtma tesislerinin tamamının ileri biyolojik tesislere dönüştürülmesi, tarımsal kirliliğin önüne geçmek üzere yapay sulak alanların oluşturulması, kamu-özel iş birliği modelinin atıksu altyapı projelerinde uygulanmasına yönelik idari hususlardır. Hepimize düşen en önemli görev, kalan üç maddenin uygulanması için kararlı ve etkili adımlar atmaktır” dedi.

İleri biyolojik arıtma tesislerinin kurulumuna, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın normları ve düzenlemeleri çerçevesinde büyük bir hızla devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Bozbey, merkezi finansman kanallarının da bu önemli amaç uğruna işlevsel bir şekilde kullandırılması gerektiğini söyledi.

Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Cemil Arslan, Marmara Denizi odaklı çalışmalar hakkında bilgi verdi. 50. kuruluş yıl dönümünde Marmara Denizi meselesine yoğunlaştıklarını belirten Arslan, Marmara bölge çalışmaları konusunda özel çalışmalar yapılacağını ifade etti

Açılış konuşmalarının ardından Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı tarafından ‘Denizde müsilaj görmek ne demek? Ana hatlarıyla müsilaj, boyutları ve sektörel etkileri’ konularında sunum yapıldı. Daha sonra Prof. Dr. Mehmet Çakmakçı tarafından ‘Kentlerin atıksu yükü ile baş etmek ne demek? Atıksuyu geri kazanmak veya iyi arıtarak tekrar döngüye vermek’ konulu sunum gerçekleştirildi.

Program, Marmara Denizi Eylem Planı’ndaki güncel gelişmelerin ve çözüm eylemlerinin belediyeler perspektifinden ele alınmasıyla devam etti.

Related Posts

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 5 Filistinli yaşamını yitirdi

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 5 Filistinli hayatını kaybetti.

ABD-İran krizi yeni bir boyuta taşındı: ‘Masa devrildi, bu bir savaş ilanı!’ Uzmanlardan önemli uyarılar

Orta Doğu’daki güç mücadelesi yeni bir safhaya geçti: ABD, İran’a doğrudan saldırı düzenledi. Fordo, Natanz ve İsfahan’daki nükleer tesisleri hedef alan Washington’ın bu hamlesi bölgede tansiyonu daha önce görülmemiş bir seviyeye taşıdı. Peki bundan sonra neler yaşanacak? Bu gelişme bölgenin genelini ve küresel enerji piyasalarını nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ve Özel Harp Uzmanı Mitat Ferhat Dur Hurriyet.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.

2025 YKS’ye damga vuran kıyafet tartışması: Sınava alınmadı, sosyal medya karıştı

Antalya’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bir aday kılık kıyafet yönetmenliğine aykırılığı nedeniyle sınava alınmadı. Adayların rahat giyim tercihleri ve sınav kurallarına ilişkin belirsizlikler, sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Suratınızı, dudaklarınızı kaplıyor ve vücuda da yayılıyor: Doktorlar uyardı, insanların yüzde 80’inde var

Suratınızda ve vücudunuzun farklı bölgelerinde garip, beyaz ve hafif şişmiş lekeler dikkat çekmeye başladı. İnsanların yüzde 80’inde bulunan bu tuhaf durumu karşı doktorlar uyarıda bulundu.

İran’dan ateşlenen füze İsrail’in güneyindeki Birüssebi kentine isabet etti

İran’dan ateşlenen bir füzenin İsrail’in güneyindeki Birüssebi kentine isabet ettiği bildirildi. İsrail polis ekipleri ve bomba imha uzmanlarının füzenin düştüğü noktada çalışma başlattı.

ABD ve Almanya’dan İsrail’e dev destek: 14 uçak ülkeye ulaştı

İsrail Savunma Bakanlığı, ABD ile Almanya’dan askeri malzeme yüklü 14 yeni askeri kargo uçağının ülkeye ulaştığını duyurdu.