NASA’dan sıra dışı keşif: Okyanus tabanında binlerce ‘gizli dağ’ bulundu

NASA’nın SWOT Uydusu Okyanus Tabanında Binlerce Gizli Dağı Keşfetti

NASA’nın SWOT (Yüzey Suyu ve Okyanus Topografyası) uydusu, Dünya okyanuslarındaki gizemli dünyayı gün yüzüne çıkardı. Milimetrik yükseklik değişimlerini kullanarak 100 binden fazla bilinmeyen dağı haritalayan uydu, deniz tabanındaki sırları aydınlattı.

Bilim insanları, Dünya’nın okyanus tabanını Ay’dan daha ayrıntılı şekilde haritalamanın peşindeydi. SWOT uydusu, NASA ve Fransız Uzay Ajansı CNES’in işbirliğiyle bu hedefe büyük bir adım attı.

Okyanus tabanının doğru şekilde haritalanması, deniz taşımacılığından iletişim kablolarının döşenmesine kadar pek çok alanda kritik bir rol oynamaktadır. Derin deniz akıntılarından levha tektoniğine kadar birçok konuda önemli bilgiler sunmaktadır.

Derin okyanuslardaki jeolojik yapılar, deniz canlılarının yaşam alanlarını şekillendirerek ısı ve besin akışını etkilemektedir. SWOT uydusu, dünya yüzeyinin büyük bir kısmını 21 günde tarayarak deniz tabanındaki değişimleri belirleyip yapıları hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır.

SWOT uydusu, deniz tabanında bulunan çeşitli yapıları mor ve yeşil renklerle belirterek daha önce bilinmeyen dağ ve tepe sıklığını artırdı. Daha önceki uydu verilerinden çok daha fazla detay sunan SWOT, bilim insanlarının derin okyanusları daha iyi anlamasına yardımcı oluyor.

Araştırmacılar, SWOT verileriyle günümüze kadar elde ettikleri bilgileri analiz ederken, şimdi bu yapıların derinliklerini incelemeye odaklanıyor. Bu çalışmalar, uluslararası bilim topluluğunun 2030 yılına kadar tüm okyanus tabanını detaylı bir şekilde haritalama hedefine ulaşmasına büyük katkı sağlayacak.

Related Posts

Google One cihaz yedeği yakında SIM verilerini de içerecek

Günümüzde çoğu akıllı telefon, fiziksel SIM karta kıyasla bazı avantajları olan eSIM’i destekliyor. Ancak, eSIM kullanmanın da bazı dezavantajları var. Örneğin; telefonunuz bozulursa operatörün yardımı olmadan ağ erişimini sağlamanız biraz zor …

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

SonarPen artık MacBook trackpad ile çalışabiliyor

iPad modelleri için Apple Pencil serisine iyi bir alternatif olan basınç hissiyatlı SonarPen artık MacBook trackpad alanında da kullanılabilecek. Son güncelleme ile SonarPen kalemlerine önemli bir alan açılmış oldu.  SonarPen ve MacBook …

Windows 11’in gizemli “inetpub” klasörü, o kadar da masum değilmiş

Microsoft’un son güncellemeyle beraber Windows 11’li sistemlerde oluşturduğu gizemli “inetpub” klasörü, bir sorunu çözerken daha büyük bir soruna yol açmış olabilir.

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir