Sınav kaygısı düşman değil, rehber olabilir: İşte LGS öncesi altın değerinde öneriler

LGS Sınavına Günler Kala Stresle Baş Etmenin Yolları

Bir milyondan fazla öğrenci, 15 Haziran Cumartesi günü yapılacak 2025 LGS Sınavında ter dökecek. Sınava günler kala hem öğrenciler hem de veliler stresle baş etmenin yollarını araştırıyor.

Kaygı düşman değil, rehber olabilir

Psikolog Ozan Yazıcı, sınav kaygısının genellikle felaket senaryoları ve yüksek beklentilerle şekillendiğini belirterek, “Gerçekte tehdit olmasa bile beden ve zihin alarm moduna geçer. Bu, öğrencinin dikkatini toplamasını ve bildiklerini hatırlamasını zorlaştırır. Sonuçta sınav, doğal bir değerlendirme olmaktan çıkıp psikolojik bir savaşa dönüşür” dedi.

Aile tutumu kaygının şekillenmesinde etkili

Psikolog Yazıcı, kaygının çoğu zaman öğrenciden çok çevresi tarafından beslendiğini belirtti: “Aileler iyi niyetle uyarılarda bulunurken farkında olmadan çocuklarının kaygısını artırabilir. Çocuklar, ‘Başarısız olursam sevilmem’ gibi duygulara kapılabilir. Bu noktada ebeveynlerin tutumu belirleyici olur.”

Öğrencilere ve ailelere hayati hatırlatmalar

  • Bu sınav, hayatın içindeki sayısız sınavdan yalnızca biri.
  • Sonuç ne olursa olsun hayat devam ediyor, yeni yollar her zaman mümkündür.
  • Başarı, sadece sonuca değil sürecin tadını çıkarabilmeye de bağlıdır.
  • Bazı şeyleri kontrol edemeyiz, ama bakış açımızı kontrol edebiliriz.
  • Kendine sor: “En kötü ne olabilir?” Eğer cevap ölüm ya da geri dönülemez bir yıkım değilse, umut hep vardır.

Sınav stresini yenmek için neler yapılır?

Sınava sayılı günler kala bedensel ve ruhsal rahatlama için nefes egzersizi ve kas gevşetme teknikleri büyük fayda sağlıyor. Bunun için; nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan yavaşça uzunca verin. Kaslarınızı belli bir süre sıkarak duyumsayın, ardından serbest bırakarak rahatlayın. Açık havada yürüyüş yapın. Bu tür egzersizler düşüncelerin netleşmesine, güvende hissetmeye, sakinleşmeye ve dikkatinizi bulunduğunuz an’a getirmeye yardımcı olacaktır. Kendinizle ilgili olumsuz düşünceleri değiştirin “Gelecekte mutlu olmak için sadece bu sınavı kazanmam gerekiyor başka bir yolu yok; kazanamazsam ailemin de çevremin de yüzüne bakamam; hayatım biter; sınav sonucu kim olduğumu ve değerimi belirleyecek; eğer istediğim sonucu alamazsam bu benim yetersiz biri olduğumu gösterir” gibi düşüncelerden kurtulun. Çünkü mantıklı ve gerçekçi olmayan bu düşünceler stresi artırarak performansı olumsuz etkiliyor.

Sınavda bu önerilere dikkat!

Uzmanı Psikolog Duygu Kodak öğrencilere sınav esnasında stresi önlemeye yönelik şu önerilerde bulunuyor;

  1. Sınav esnasında diğer öğrencilerin sayfa çevirme sesini duyarsanız geç kaldığınız düşüncesiyle endişeye kapılmayın. Çünkü her adayın soru çözme yöntemi ve sınav stratejisi birbirinden farklıdır yani kimin, hangi bölüme, kaçıncı sorudan başladığını bilemezsiniz.
  2. Sınav sırasında sürekli saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakın. Sürekli zaman kontrolü yapmak telaşlandırabilir.
  3. Burnunuzdan derin bir nefes alıp birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş ağzınızdan nefesinizi verin. Bu sayede ihtiyaç duyulan oksijen beyne giden kan damarlarını genişleterek bilişsel faaliyetleri olumlu etkiler.

Related Posts

MEB’de üst düzey değişiklik… AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne yeni isim

Millî Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü görevine Doç Dr. Ünal Eryılmaz getirildi.

İSKİ İstanbul su kesintisi 29 Haziran 2025 || Bayrampaşa, Güngören, Fatih’te sular ne zaman, saat kaçta gelecek?

İSKİ 29 Haziran su kesintisi bazı ilçeleri etkiledi. İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, 29 Haziran 2025 Pazar günü Bayrampaşa, Güngören ve Fatih ilçelerinde planlı su kesintileriyle karşı karşıya. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından duyurulan kesintiler, altyapı yenileme ve bakım çalışmaları nedeniyle gerçekleştirilecek. Peki, 29 Haziran Bayrampaşa, Güngören ve Fatih’te sular ne zaman kesilecek, saat kaçta geri gelecek?

TWITTER HATA TESPİT RAPORU 27 HAZİRAN || Gece yarısı 9 bildirim birden geldi! Twitter (X) dondu mu, ne sorun var?

Twitter çöktü mü, X neden açılmıyor, dondu mu ne sorun var? 27 Haziran Cuma günü yaşanan sorunlarla birlikte başta belirtilen sorunun cevabı en çok sorgulananlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir aksamaya neden olan sorun kaydı kapılmadı. Merak edenler için güncel hata tespit raporunu haberimizde derledik. Peki, Twitter dondu mu, çöktü mü ne sorun var? İşte 27 Haziran Cuma Twitter hata tespit raporu…

Diyarbakır usulü ‘fistanlı karne’

Diyarbakır’daki köy okulunda 12 yıldır sınıf öğretmenliği yapan Hasan Kartal, bu yıl okulundaki karne gününe renk kattı. Kartal, okuldaki 22 öğrencinin karnesine Diyarbakır yöresine ait çiçek desenli kumaşlardan fistan giydirdi.

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

Tarih ve doğanın buluştuğu Şeytan Kalesi seyir terasından izlenebilecek

AYT puanı TYT puanını düşürür mü? AYT’den düşük puan alınca TYT puanı da etkilenir mi?

AYT puanı TYT puanını düşürür mü sorusu, AYT’den çıkan binlerce adayın araştırdığı konu olmaya başladı. TYT sınavı iyi geçen ancak AYT sınavında başarı elde edemeyen binlerce vatandaş, AYT puanı TYT’yi düşürür mü sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, AYT puanı TYT puanını düşürür mü? AYT’den düşük puan alınca TYT puanı da etkilenir mi? İşte, o detaylar