Tayvan’dan sıkı denetim: TSMC’ye ihracat sınırı geliyor

Tayvan, Yarı İletken İhracatına Sınırlama Getiriyor




Tayvan hükümeti, yarı iletken pazarındaki üstünlüğünü korumak adına yeni bir adım atıyor. Başbakan Cho Jung-tai tarafından onaylanan “N-1” politikası, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Bu durum, özellikle TSMC’nin ABD’de kurmayı planladığı tesisleri doğrudan etkiliyor.

TSMC, Yatırımlarını Etkileyebilir

Kaçıranlar için TSMC’nin elindeki en ileri süreç N3P olarak biliniyor, ancak yıl sonunda N2 adı verilen daha gelişmiş üretim hattı devreye alınacak. Asıl belirsizlik ise 2026 itibarıyla başlayacak N2P ve A16 üretimlerinde. Hükümet, bu süreçleri ihracat yasağı kapsamına alacak mı, yoksa bir geçiş süreci mi tanıyacak, henüz net değil.




Yeni “N-1” politikası ise, sadece bir nesil önceki üretim süreçlerinin ihracına izin veriyor. Böylece TSMC, Tayvan dışındaki tesislerinde en güncel teknolojilerini değil, bir önceki nesil üretim süreçlerini kullanmak zorunda kalacak. Öte yandan yasa sadece teknoloji ihracatını değil, aynı zamanda yurt dışı yatırımlarını da sıkı biçimde denetliyor.

Eğer bir yatırımın Tayvan’ın ulusal güvenliğine zarar verdiği, ekonomik kalkınmayı olumsuz etkilediği ya da ciddi iş gücü sorunları yarattığı tespit edilirse, hükümet onayı iptal edebilecek. Başka bir önemli nokta da, yeni politika ile birlikte daha önce yalnızca yönetmeliklerle yürütülen yatırım kısıtlamaları artık doğrudan yasaya bağlanıyor ve ihlaller için para cezaları kesilecek.

Aslına bakacak olursak, TSMC’nin ABD’ye yönelik 165 milyar dolarlık yatırım planı göz önüne alındığında, bu cezaların mali anlamda şirketi zorlaması pek olası değil. Ancak yeni yasanın yatırım onaylarının tamamen iptal edilmesi gibi daha sert yaptırımlara da zemin hazırladığını söyleyelim.

Şu an için Tayvan Ekonomi Bakanlığı, yasanın uygulama tarihinin ancak alt düzenlemeler revize edildikten sonra, altı ay içinde duyurulacağını duyurdu. Bu da, en erken uygulamanın 2025’in sonlarında başlayabileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla durumun ne olacağını bekleyip görmemiz gerekecek.

Related Posts

Xiaomi 16, pil kapasitesi ile rekor kırabilir! İşte ilk sızıntılar

Günümüzde çoğu kullanıcı bildiğiniz gibi yükselen hızlı şarj hızlarına sıcak bakmıyor ve pil boyutları halen beklenen seviyeye ulaşabilmiş değil. Xiaomi ise, bu soruna yeni bir çözüm getirebilir. Son sızıntılara göre Xiaomi 16, 6.3 inç …

Bir skandal da OpenAI’dan: ChatGPT, çocuklarla cinsel sohbetler gerçekleştirdi

Yapay zeka alanındaki lider firmalardan OpenAI, ChatGPT platformunda önemli bir sorunla karşı karşıya. Teknoloji sitesi TechCrunch’ın yaptığı testler, ChatGPT’nin 18 yaş altı olarak kaydedilen kullanıcı hesaplarına cinsel içerikli içerikler …

Google One cihaz yedeği yakında SIM verilerini de içerecek

Günümüzde çoğu akıllı telefon, fiziksel SIM karta kıyasla bazı avantajları olan eSIM’i destekliyor. Ancak, eSIM kullanmanın da bazı dezavantajları var. Örneğin; telefonunuz bozulursa operatörün yardımı olmadan ağ erişimini sağlamanız biraz zor …

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

SonarPen artık MacBook trackpad ile çalışabiliyor

iPad modelleri için Apple Pencil serisine iyi bir alternatif olan basınç hissiyatlı SonarPen artık MacBook trackpad alanında da kullanılabilecek. Son güncelleme ile SonarPen kalemlerine önemli bir alan açılmış oldu.  SonarPen ve MacBook …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir