Tiroid bozuklukları çocuk sahibi olmaya engel olabilir

Tiroid Bozuklukları ve Çocuk Sahibi Olma İhtimali

Tiroid bezinin vücudumuzdaki önemli hormonları salgıladığı ve doğru düzgün çalışmadığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. Tiroid bezinin fonksiyonlarının gebelik üzerinde de büyük etkisi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, çiftlerin tiroid hastalıklarını göz ardı etmemesi ve bir sağlık merkezine başvurarak bu konuda muayene olması gerektiğini vurgulamaktadır.

‘Endemik’ terimi genellikle belirli coğrafyalara özgü olduğunu ifade etmektedir. Endemik guatr ise genellikle iyot eksikliği olan bölgelerde sıkça görülmektedir. Türkiye’nin endemik guatr bölgesinde bulunduğunu ve dolayısıyla tiroid hastalıklarının yaygın olduğunu belirten Akın, tiroid bezinin vücut ısısından adet düzenine kadar pek çok süreci etkilediğine dikkat çekmektedir.

 

Genellikle annelerin iyot eksikliği yaşadığı Türkiye’de iyot desteğinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde artan iyot ihtiyacını karşılamak için doktor kontrolünde iyot desteğinin önerilebileceğini ifade etmektedir.

Ailesinde tiroid problemleri bulunan veya otoimmün hastalıklara sahip kişilerin tiroid rahatsızlıkları açısından risk altında olduğunu paylaşan Akın, özellikle gebelik öncesi tiroid açısından risk taşıyan kişilerin doktor kontrolünde tarama testleri yaptırması ve gerekirse ilaç tedavisine başlaması gerektiğinin altını çizmektedir.

Hamilelik döneminde tiroid ilacı kullanan hipotiroidi hastalarının ilaca devam edebileceğini belirten Akın, önemli olanın doktor kontrolünde ilaç dozunun düzenli şekilde ayarlanması olduğunu ifade etmektedir.

Hormonal Değişim ve Gebelik

Tiroid bezindeki fonksiyon bozukluğunun üreme hormonlarında da olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Fulya Akın, bu durumun infertilite yani kısırlık riskini artırabileceğini ve dolayısıyla gebelik planlayan kişilerin tiroid değerlerini doktor kontrolünde düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

Diyet yapmasına rağmen karnındaki şişlik inmeyen kadının rahminden 9 kilogramlık ur çıktı

Estetik Kimin Alanı Tartışması !

Estetik operasyonlara ilgi her geçen gün artarken, estetik ameliyatlardaki ‘alan ihlali’ tartışması da sürüyor. Plastik Cerrahlar, “Biz buz işin sahibiyiz” diyor. 

Elin kavrama gücü neye işaret ediyor, nasıl geliştirilebilir?

Elin kavrama gücü, tip 2 diyabetten depresyona kadar bir dizi sağlık konusuyla ilişkilendiriliyor. Peki kendi sıkma gücünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz?

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı.