Türkiye’de her yıl 40 bin kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı: Akciğer Kanseri Türkiye İçin Ciddi Bir Sorun

Antalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Kıyrık, Türkiye’de her yıl yaklaşık 50 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konduğunu belirtti. Hastaların çoğunun geç evrede tanı aldığına dikkat çeken Kıyrık, yılda 40 bin kişiyi akciğer kanserinden kaybettiklerini söyledi. Dr. Kıyrık, Covid-19’dan kaybedilen hastaların sayısını da dile getirerek, akciğer kanseriyle ilgili kayıpların ciddi boyutta olduğuna vurgu yaptı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi, Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından Antalya’da düzenlendi. Kongre, solunum yolu hastalıklarından tütün bağımlılığına ve yapay zekâ destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konuyu ele aldı. Dr. Murat Kıyrık da kongreye katılan isimlerden biriydi ve Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin önemine dikkat çekti. Kıyrık, “Her yıl 40 bin kişiyi bu hastalıktan kaybediyoruz. Covid-19’dan kaybedilen hastaların sayısıyla karşılaştırıldığında, akciğer kanserine bağlı ölümler de göz ardı edilmemeli” açıklamasında bulundu.

“Sigara ve Tütün Ürünleri Temel Neden”

Hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Kıyrık, sigaranın akciğer kanserindeki etkisine vurgu yaptı. “Sadece sigara değil, elektronik sigara, nargile, puro ve pipo gibi diğer tütün ürünlerini de göz önünde bulundurmalıyız” diyen Kıyrık, sigaranın yanı sıra mesleki maruziyetlerin de risk oluşturabileceğini belirtti.

“50-80 Yaş Arası Tarama Programları Önemli”

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğüne dikkat çeken Dr. Kıyrık, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı. Kıyrık, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda girişimlerde bulunduğunu ve belirli bir yaştan sonra akciğer kanseri taramalarının rutin hale gelmesi gerektiğini ifade etti.

“Erken Yaşta Sigaraya Başlamanın Riskleri”

Sigaraya başlama yaşının 11’e kadar düştüğünü belirten Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını söyledi. Ayrıca ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, ailesinde kanser öyküsü olan bireylerin daha fazla risk altında olduğunu ve bu nedenle akciğer kanseri taramalarının yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Google One cihaz yedeği yakında SIM verilerini de içerecek

Günümüzde çoğu akıllı telefon, fiziksel SIM karta kıyasla bazı avantajları olan eSIM’i destekliyor. Ancak, eSIM kullanmanın da bazı dezavantajları var. Örneğin; telefonunuz bozulursa operatörün yardımı olmadan ağ erişimini sağlamanız biraz zor …

Heyecanlandıran soru: Picasso günümüzde yaşıyor olsaydı AI ile nasıl çizim yapardı?

Yapay zeka Picasso’nun sanatsal ifadesini nasıl dönüştürebilirdi? Yeni paletler, ortak sanat eserleri, farklı medyalar ve felsefi keşifler… Picasso’nun yapay zeka macerasına bir bakış.

Beynimizin öğrenme mekanizmasında çığır açan yeni keşif

Beynimizin, öğrenme sırasında yalnızca bir değil, birçok farklı strateji uyguladığı ortaya çıktı. Yeni araştırmalar, bu dinamik yapının hem ruh sağlığında hem de yapay zeka sistemlerinde devrim niteliğinde etkiler yaratabileceğini gösteriyor.

SonarPen artık MacBook trackpad ile çalışabiliyor

iPad modelleri için Apple Pencil serisine iyi bir alternatif olan basınç hissiyatlı SonarPen artık MacBook trackpad alanında da kullanılabilecek. Son güncelleme ile SonarPen kalemlerine önemli bir alan açılmış oldu.  SonarPen ve MacBook …

Windows 11’in gizemli “inetpub” klasörü, o kadar da masum değilmiş

Microsoft’un son güncellemeyle beraber Windows 11’li sistemlerde oluşturduğu gizemli “inetpub” klasörü, bir sorunu çözerken daha büyük bir soruna yol açmış olabilir.

‘Uzay sandığı’ açılıyor: Ay’ın sırları ortaya çıkacak

Çin, Ay’dan getirdiği kaya ve toprak örneklerini uluslararası bilim dünyasının erişimine açıyor. Bu adım, Ay’a dair yepyeni sırların gün yüzüne çıkmasını sağlayabilir. Ayrıca ABD detayı da tarihsel bir dönüm noktası olabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir