Uykuya dalmayı kolaylaştıran besinler

Doğru Beslenme Alışkanlıklarıyla Sağlıklı Uykuya Kavuşun

Günümüz koşullarında uyku süresi ne yazık ki giderek kısalıyor. Yoğun iş temposuyla çalışanlar, akıllı telefon ve TV ile geçirilen zamanlar, stres, kaygı gibi faktörler beslenme alışkanlıklarımızla da uykumuzu etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, doğru beslenme ile sağlıklı uykuya nasıl kavuşabileceğimizi açıklıyor.

Gün İçinde Tükettiğiniz Gıdalara Dikkat Edin!

Beslenme alışkanlıklarımız uyku kalitemizi etkiler. Trans yağ, mısır şurubu gibi zararlı içeriklere sahip hazır gıdalardan uzak durarak uyku düzenimizi koruyabiliriz. Doğru beslenme, hem bedensel hem de zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkiler ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Hangi Yaşta Ne Kadar Uyumalısınız?

Vücut kendini sadece uykuda yeniler. Yeterli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Uyku süresi yaşa göre değişir. Yetişkinler için 7-9 saat, gençler için 8-10 saat, çocuklar için 9-11 saat, yaşlılar içinse 6-8 saat uykuya ihtiyaç duyulur.

Önerilerimize Kulak Verin

  • Akşam yemeğinde ağır yemeklerden kaçının ve yatmadan önce en az 3-4 saat bekleyin.
  • Kafein alımını yatmadan en az 6-8 saat önce kesin.
  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanın.
  • Uyurken odanızın sessiz, serin ve karanlık olmasına dikkat edin.
  • Elektronik cihazları yatak odasından uzak tutun.
  • Odanızın nem seviyesini %40-50 aralığında tutun.
  • Yatmadan önce ılık bir duş alın.

Bunu Bilin ve Uygulayın

  • Kafein içeren içecekler (kahve, çay), enerji içecekleri ve çikolatadan kaçının.
  • Alkol tüketiminden uzak durun, zira uyku kalitesini olumsuz etkiler.
  • Ağır ve yağlı yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir.
  • Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar gece uykuda uyanmalara neden olabilir.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Related Posts

Kapıdan içeri sokan yandı! Alerji coşturan çiçek de var, nefesi anında tıkıyor

Çevresel alerjilerden muzdarip olanlar için ilkbahar ve sonbahar gibi ara mevsimler güzel olduğu kadar zordur. Polen gibi alerjenler bu dönemleri çekilmez hale getirebilir. Alerji hastaları, hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısı gibi belirtilerden kaçınmak için genellikle evlerine sığınır. Ancak evinizde bu bitkiler bulunuyorsa, alerjiye yakalanmanız an meselesi olabilir.

Kötü ruh halinin gizli sebebi ortaya çıktı

Kendinizi kötü hissetmenizin sebebi bağışıklık sisteminiz olabilir mi? Bilim insanları, ruh hali değişimlerinde bağışıklık sisteminin düşündüğümüzden çok daha büyük bir rol oynadığını keşfetti.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Bolu’da Uyuşturucu ile Mücadelede ‘Narko Tır’ Farkındalığı

Bolu’da uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla ziyarete açılan “Narko Tır”da vatandaşlar bilgilendiriliyor. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından, halkın uyuşturucu madde konusunda bilinçlendirilmesi için Konya Emniyet Müdürlüğü’nden …

7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Diş fırçalama sadece bir temizlik alışkanlığı değil, bir gelişim sürecidir. Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 7 yaşına kadar çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalaması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir